sâmbătă, 15 decembrie 2007

Pietre pretioase - Balanta

planeta = Marte

ziua = Marti

cifra = 6

metalul = fier

culoare = rosu

Rubinul

In mileniul I i. Hr., cantitati mari de pietre rosii luau drumul Romei, aflata in plina expansiune teritoriala. In limba latina rubens si ruber inseamna rosu. Cum gemele rosii erau de multe feluri, pana la urma au primit toate numele generic de rubine si, din cauza acestei simplificari, s-a produs o confuzie care mai persista si astazi. Sa incercam sa o deslusim.

In scara lui Mohs a duritatii mineralelor, locul calcedoniilor, locul anterior diamantului este ocupat de mineralul numit corindon, un oxid de aluminiu (Al2O3) pur, cristalin, transparent si incolor. Impurificat cu cantitati infime de elemente straine, datatoare de culoare, corindonul a dat nastere unei familii intregi de pietre pretioase viu colorate, transparente si foarte dure (duritate 9 pe scara lui Mohs). Corindonul pur, incolor, se mai numeste safir alb sau safir oriental alb; cel de culoare albastra - safir oriental; cel verde - smarald oriental; cel rosu - rubin oriental. Cuvantul oriental indica apartenenta pietrei la familia corindonului.

Tot din orient provin spinelii rosii, pietre cristaline adesea de dimensiuni mari, cu frumoase focuri scanteietoare, de unde le vine si numele (in greaca spinos inseamna scanteie). Spinelii au o duritate mai mica decat cea a corindonului (8 pe scara lui Mohs) si o alta compozitie chimica. Ei pot avea o gama variata de culori, printre care diferite nuante de rosu.

Alte geme rosii cunoscute inca din Antichitate si confundate de multe ori cu rubinele sunt granatii, silicati complecsi ai diferitelor metale, cu duritate mai mica decat cea a spinelilor, adica 7-7,5 pe scara lui Mohs. Spre deosebire de rubinele orientale, granatii sunt raspanditi pe toate continentele.

Rubinele erau venerate pentru esenta lor divina, pentru forta lor magica, aflata la izvoarele creatiei:

"Piatra vrajita!

Piatra pretioasa rosie,

Esenta cereasca,

Picatura cereasca a transformarii.

Vraja ta a creat Soarele

Vraja ta a creat Pamantul."

Doar regele pietrelor pretioase, diamantul, intrece rubinele prin numarul de relatari extraordinare despre destinul unei pietre celebre, impletit cu cel al posesorilor.

Mari rubine, mari iubiri

Este surprinzator cat de frecvent apar pietrele pretioase in mass-media secolului XX. Le intalnim fotografiate si minutios evaluate cu ocazia prezentarii unor cupluri celebre purtand de fiecare data eticheta de cea mai mare dragoste a secolului. Sunt nelipsite din bijuteriile arborate de membrii caselor domnitoare in ocazii solemne - nunti, incoronari, mesaje ale tronului. Ne orbesc cu stralucrirea lor la mari evenimente culturale si mondene - concerte, premiere, prezentari de moda. Sunt vandute la licitatii internationale cate si mai cate.

Rubinele orientale sunt pietre rare, iar atunci cand sunt si perfecte au un pret comparabil cu al diamantelor. Trebuie sa recunoastem ca in secolul de curand incheiat ele au avut parte de o publicitate remarcabila.

Anul 1936 - o poveste de dragoste, banala in aparenta, face ocolul mapamondului: un barbat iubeste o femeie, amandoi sunt liberi, doar ca ea este divortata, iar el este Eduard al VIII-lea, regele Marii Britanii si al Irlandei de Nord. Rigorile impuse de traditia casei regale britanice nu permit casatoria cu o femeie divortata. Asa ca Eduard al VIII-lea va abdica pentru a o lua de sotie pe americanca Wallis Simpson, Drept cadou de logodna, el ii ofera o bratara cu diamante si rubine si un inel cu un mare rubin caboson, inconjurat cu diamante. Pe inel este gravata inscriptia: "acum ne apartinem"

In anul 1956 - o casatorie princiara, de data aceasta asenuita in presa cu un basm din povestile cu zane. Printul Fermecat este Rainer al III-lea, suveranul principatului Monaco, iar printesa din povesti - frumoasa actrita americana Grace Kelly. Cadoul de logodna: o bratara dubla, din doua benzi de aur inlantuite, cu multe rubine mari, simbol al dragostei si fidelitatii conjugale.

Anul 1968 - Jacqueline Kennedy, vaduva presedintelui SUA asasinat in 1963, se casatoreste cu unul dintre cei mai bogati oameni din lume, armatorul grec Aristoteles Onasis. La ceremonia nuptiala ea poarta inelul oferit de Onasis - un rubin caboson inconjurat de 12 diamante de cate un carat.

Anul 1989 - pentru a sarbatori jubileul de 50 de ani de la premiera filmului Vrajitorul din Oaz, celebrul bijutier Harry Winston realizeaza o replica moderna a papucilor rosii din film. Folosind o combinatie de pietre pretioase - diamante si rubine - Winston creeaza o pereche de papuci acoperiti compact cu 6.700 de rubine si ornati cu cate o funda din diamante, ultimele totalizand 50 de carate.

Anul 1997 - La licitatia din luna februarie tinuta de casa Sotheby's la Saint Moritz in Elvetia, s-a pus in vanzare un inel care a apartinut ultimei regine a Italiei. Ornat cu un mare rubin oval incadrat de 16 briliante, inelul a fost purtat succesiv, incepand din anul 1868, de toate reginele Italiei, ultima lui posesoare fiind Maria Jose, sotia regelui Umberto al II-lea, care a domnit doar o luna, in 1946, pana la referendumul soldat cu abdicarea sa. Cum rezultatele tranzactiilor de la casele de licitatii pot sa ramana secrete, n-au fost facute publice nici suma si nici numele cumparatorului.

Niciun comentariu: