sâmbătă, 15 decembrie 2007

Pietre pretioase - Scorpion

planeta = Marte

ziua = Marti

cifra = 1 si 10

metalul = fier

culoare = violet

Ametistul

In natura, ametistele sunt destul de frecvente, iar cristalelelor, crescute in geode care uneori ajung la dimensiuni de ordinul metrilor, sunt si ele mari, potrivite pentru sculpturi in piatra - gliptica. Ametistele pot fi inzestrate cu nuante dintr-o gama nesfarsita, de la violaceul diafan, batand in roz, care precede aurora matinala, pana la culoarea intensa si catifelata a petalelor de violeta.

Din astfel de cristale mari, cu toate ca se prelucreaza greu - ametistul, ca orice cuart, fiind friabil si dur (7 pe scara lui Mohs) - s-au sculptat inca din Antichitate podoabe si obiecte rituale. In urma sapaturilor facute de Heinrich Schliemann a fost gasit, intr-un din mormintele regale din Micene, un ametist gravat datand din mileniul al II-lea i.Hr. Gema, de o insolita delicatete, reprezinta o caprioara cu puiul ei.

Credinta, raspandita in vechime, ca aceia care beau vin din cupe de ametist nu se imbata niciodata a dus in Grecia, Asia Mica si Roma la o adevarata voga a pocalelor sculptate din aceasta gema.

Ca majoritatea gemelor din familia cuartului, si ametistul este mentionat in cateva randuri in Biblie. Il intalnim in Vechiul Testament printre cele 12 pietre care impodobesc pectoralul purtat de Marele Preot al iudeilor, avand gravat pe el numele semintiei lui Aser. In Noul Testament, gema violeta face parte dintre pietrele pretioase de la temelia cetatii sfinte a Noului Ierusalim.

In religia crestina, ametistul a devenit un simbol al cumpatarii si al temperantei. De aceea, alaturi de safirele albastre, ametistele erau gemele preferate pentru a impodobi inelele inaltilor prelati ai Bisericii. In Evul Mediu ele erau cunoscute ca pietre episcopale si se aflau sub patronajul sfantului evanghelist Matei. Si acum la Vatican, printre odoarele expuse se afla un inel papal cu ametist.

Ametistul - simbol imperial si regal

In acelasi tezaur al catedralei din Monza in care se pastreaza cruciixul cu cristal de stanca al reginei teodolinda, se gaseste si crucea regelui Berengario, executata in secolul al VI-lea, caracteristica pentru arta barbara a epocii. Ea este ornata cu cabosoane din geme multicolore, printre care se remarca un ametist mare, cu o gravura antica, sculptata in adancime.

Incepand cu anul 800, cand papa Leon al III-lea a pus pe capul francilor Carol cel Mare coroana de imparat al Occidentului, care cuprindea si un ametist, nestemata violeta devine nelipsita printre insemnele regale si imperiale ale suveranilor europeni. In Camera Tezaurului din Viena poate fi admirata somptuoasa coroana imperiala a Habsburgilor, lucrata in jurul anului 1000 pentru imparatul Otto al III-lea. Ea cuprinde trei ametiste mari.

Coroana regelui anglo-saxon Sfantul Eduard Confesorul, creata in secolul al XI-lea, avea, alaturi de alte pietre pretioase, si un frumos caboson de ametist. Distrusa in secolul al XVII-lea, apoi refacuta, coroana poarta si astazi nestamata care simbolizeaza consecventa in functia regala - un ametist.

Coroana Sfantului Eduard se foloseste numai la ceremoniile regale de incoronare si a fost purtata pentru ultima oara in ziua de 2 iunie 1953, la incoronarea reginei Elisabeta a II-a a Angliei. Ca si celelalte bijuterii care compun Tezaurul Coroanei britanice, coroana Sfantului Eduard poate fi vazuta de oricine are norocul sa viziteze vechiul Turn al Londrei. Nu departe de frumosul ametist anonim, incastrat printre cele 12 pietre multicolore din inelul de la baza coroanei, se gasesc o sumedenie de pietre pretioase scumpe, fiecare purtand un nume si o incarcatura istorica multiseculara.

Ametistele s-au montat si in unele sceptre, cum sunt sceptrul Coroanei engleze, aflat de asemeni in Turnul Londrei, si cel al tarinei Ecaterina cea Mare a Rusiei, din tezaurul familiei Romanovilor.

Ametistul si valentele sale terapeutice

Inconjurat de o aura de modestie, blandete, virtute si spiritualitate, ametistul a fost recomandat in decursul veacurilor in cele mai variate scopuri terapeutice, de la tratamente pentru insomnii, calmarea suferintelor sufletesti si alungarea melancoliei pana la combaterea ridurilor - asa cum se poate citi din cartile de cristaloterapie din zilele noastre.

Aceeasi varietate se intalneste si in cazul semnelor zodiacale corelate cu ametistul. Egiptenii si grecii antici l-au asezat cand sub semnul Berbecului, cand al Varsatorului, cand al Pestilor. Pentru vechii iudei el era asociat cu Varsatorul. In Evul Mediu, astrologii bizantini au considerat si ei ca meritul ametistului este dominat de Varsator. In schimb, in cartile recente, il intalnim avand drept zodii protectoare fie Varsatorului, fie Pestii, Taurul sau Scorpionul!

Niciun comentariu: