sâmbătă, 15 decembrie 2007

Pietre pretioase - Varsator

planeta = Saturn

ziua = sambata

cifra = 10

metalul = platina

culoarea = albastru

Safirele

Safirele, pietre pretioase albastre, au fost din vechime asemuite cu astrele cerului sau cu insusi cerul senin. Deoarece in majoritatea religiilor cerul a reprezentat dintotdeauna salasul Divinitatii, o parte din atributele acesteia s-au regasit in credintele legate de pietrele albastre. Ele au fost iubite si venerate drept simboluri ale credintei, puritatii si fidelitatii.

Safirul in Cartea Sfanta

Safirele ocupa un loc privilegiat in Biblie. Pe muntele Sinai, Moise il vede pe Dumnezeu in intreaga lui maretie calcand pe un safir: Sub picioarele Lui era ceva, ce semana cu un lucru de safir, curat si limpede ca seninul cerului.

In Cartea lui Iov se gaseste descrierea minelor de aur, argin, fier si arama, precum si a celor de safire: Aici pietrele lui sunt de safir, dincoace sunt puzderii de aur, carari pe care nu le-a cunoscut pasarea de prada si pe care ochiul vulturului nu si le-a insemnat. Fiarele salbatice nu le-au calcat niciodata, niciodata leul nu s-a strecurat pe aici. Dar omul a ajuns cu mana lui la aceste stanci de cremene si muntii i-a rasturnat din temelie.

Safirul este piatra care da masura suprema a frumusetii barbatilor cazuti in prabusirea Ierusalimului. In Cantarea Cantarilor vorbeste despre safire Sulamita, descriind cu dragoste si duiosie frumusetea mirelui harazit de Dumnezeu: Bratele-i sunt drugi de aur cu topaze impodobite; pieptul lui e scut de fildes cu safire ferecat.

Cristale de corindon transparent

Safirele fac parte din aceeasi familie de minerale ca rubinele, ele fiind cristale de corindon transparent, colorat in diferite nuante de albastru datorita prezentei unor cantitati infime de fier sau titan. Adesea pietrele din familia corindonului poseda proprietatea de a forma in interiorul cristalului o figura luminoasa in forma de stea cu mai multe brate, fenomen denumit asterism, care apare mai frecvent si este mai pronuntat in cazul safirelor decat al rubinelor. Gemele cu stea, denumite stelate, sunt deosebit de pretuite.

Safirul si legendele sale

Legendele crestine fac o legatura intre safirul stelat si Steaua care i-a calauzit pe Magii de la Rasarit si care mergea inaintea lor, pana ce a venit si a stat deasupra unde era Pruncul. Safirul stelat a devenit simbolul Stelei de la Bethleem, cele trei linii intersectate insemnand destinul, credinta si speranta.

Asociate mereu cu astrele si cu seninul cerului, safirele au fost considerate in Antichitate geme benefice, cu proprietati protectoare si terapeutice speciale. In Evul Mediu s-a statornicit credinta ca purtatorii de safire devin blanzi, milostivi, cucernici, dornici sa savraseasca fapte bune. Safirele au ajuns pietrele pretioase de electie pentru obiecte bisericesti si inele episcopale.

In secolul al XIV-lea, in scrierile astrologice ale germanului Konrad von Megeburg, safirul era considerat nestemata-simbol a Fecioarei Maria. In acelasi secol, Dante Alighieri o asemuieste pe Sfanta Fecioara cu un safir:

Cea mai duioasa si-ncercata struna

din cate-n lume-ti potolesc simtirea

scrasnit de nouri ti-ar parea cand tuna,

pe langa lira ce-si canta iubirea

si-ncununa safirul ce sclipind

scalda-n azurul lui nemarginirea.

In decursul veacurilor, safirele au facut parte din ansamblul celor 12 pietre pretioase multicolore ale coroanelor regale, fiecare nestemata simbolizand unui dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos. Safirul albastru ii corespunde Sfantului Apostol Andrei, atat de apropiat noua, caci el a propavaduit crestinismul in zona noastra.

Safirul regal

In lume, expuse in muzee sau pastrate in tezaure, exista multe safire mari. Printre ele se numara cele din coroanele tarilor Romanov, pastrate in Fondul Diamantelor din Moscova, cele doua safire de cate 280 si 330 ct din coroana Sfantului Venceslas din Praga ori celebra piatra numita Steaua Indiei, cel mai mare safir stelat din lume, de 536 ct, aflat la Muzeul American de Istorie Naturala din New York.

Pe langa furnizaorii traditionali de safire de bijuterie - India, Sri Lanka, Myanmar - in secolul XX au fost deschise noi exploatari importante in Africa, Australia si, cele mai recente, in SUA, in statele Montana si Carolina de Nord,

Inceputurile exploatarilor nord-americane de safire se inscriu perfect in tematica intamplarilor surprinzatoare din istoria pietrelor pretioase. Se pare ca prin anii 80 din secolul trecut un obscur cautator de aur a gasit un bulgare sclipitor cam de marimea unui cartof si l-a vandut fara regrete la un targ de pietre pretioase contra sumei de 10 dolari. Cartoful era un safir albastru deschis de 1.154 de carate (230,8 gr), a carui valoare, peste scurta vreme, a fost apreciata la 2 milioane de dolari! Cele mai importante zacaminte de safire din SUA se gasesc la Yogo Gulch, statul Montana.

In decursul istoriei lor milenare, safirele, nestemate asociate mereu cu albastrul cerului, cu sclipirea stelelor si, mai ales, cu gratia divina, au fost corelate cu multe zodii ceresti; varsator, capricorn, sagetator, gemeni. Iar Asociatia Nationala a Bijutierilor din Marea Britanie si Irlanda recomanda safirele sa fie purtate in special de cei nascuti in luna septembrie si in zilele de joi.

Niciun comentariu: